Jak powstaje dobra pizza?

Jak powstaje dobra pizza?

Klimatyczne włoskie restauracje z nastrojową włoską muzyką w tle bardzo przypadły nam do gustu. Można w nich zjeść pyszne włoskie dania z pizzą na czele. Jak pizzaiolo przygotowuje pizzę?

Zanim pizza trafi do pieca

Ciasto na pizzę przygotowuje się przez kilka godzin. W zasadzie pizzaiolo przygotowuje je przez kilka minut, bo tyle czasu potrzeba, aby zagnieść ciasto z mąki, wody, odrobiny soli i oliwy. Pozostały czas ciasto spędza w chłodnym miejscu (na przykład w lodówce), gdzie bardzo powoli wyrasta. Do zagniata ciasta, a później do formowania go dobry pizzaiolo nie używa żadnych maszyn, robi to ręcznie. W wielu restauracjach ciasto na pizzę formowane jest w okrągły placek na oczach gości. To ogromna przyjemność patrzeć, jak kilkoma zgrabnymi ruchami dłoni nieforemny kawałek ciasta zamienia się w okrągły placek. Na gotowym placku można już układać dodatki i wkładać pizzę na pieca. W najlepszych restauracjach są to piece opalane drewnem. Nie wszystkie polskie restauracje mają możliwość zamontowania takiego pieca, często więc pizzę piecze się w piecach elektrycznych. Temperatura pieczenia jest bardzo wysoka, dlatego pizza spędza w piecu maksymalnie 10 minut. Dobrze upieczoną pizzę można poznać po lekko uniesionych i zarumienionych brzegach. Jej środek powinien być pulchny.

Składniki na wierzch pizzy

Mogą być bardzo różne. Na tradycyjnej pizzy po marynarsku (najstarsza odmiana pizzy) na wierzchu są tylko pomidory i zioła. Równie mało składników zawiera kolejna, klasyczna wersja tego dania, czyli pizza margherita. Na tej z kolei znajdziemy wyłącznie pomidory, ser mozzarella i bazylię. Polacy wolą jednak pizzę z większą ilością dodatków. Chętnie zamawiamy pizzę z owocami morza, szynką, oliwkami, pieczarkami albo karczochami. Czasem na pizzy pojawia się także boczek albo kiełbasa. W niektórych polskich restauracjach, których specjalnością jest włoska pizza, przyrządza się ją tak, aby na jednym placku znalazły się cztery różne smaki. Taka podzielona na sekcje pizza cieszy się dużą popularnością.

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *