Pizza, słusznie popularna.

Pizza, słusznie popularna.

Co jest najczęściej zamawianym daniem na popularnych platformach do zamawiania jedzenie? Dla nikogo chyba nie będzie zaskoczeniem, że jest to pizza. Gdańsk, Warszawa czy Kraków, pizza wygrywa we wszystkich rankingach ulubionych dań w dostawie. Równie chętnie jemy ją w lokalach, a pizzerie wyrastają jak grzyby po deszczu, pizza to także najpopularniejszy fastfood i streetfood. Czemu tak się dzieje? Co takiego jest w placku z sosem, że świat oszalał na jego punkcie?

Uniwersalność.

Przede wszystkim za sukces pizzy odpowiada jej uniwersalność. Podstawowa pizza neapolitańska – margherita, czyli placek z mąki, sos pomidorowy i ser mozarella z ziołami (zwykle bazylią) to punkt wyjścia do dowolnej kompozycji smaków. Klasyczna, włoska pizza nie powinna przekraczać liczby 3 składników, ale każdy może komponować pizzę według swoich gustów. Nie lubisz sosu pomidorowego? Wybierz pizzę bianka z sosem białym na bazie mleka lub śmietany albo pizzę z sosem carbonara. Dodatki także dają pełną swobodę kompozycji. Do klasycznych dodatków, jakimi jest kiełbasa pepperoni i szynka parmeńska, pomidory, karczochy, oliwki i czosnek w czasie podróży pizzy po różnych krajach i dzięki inwencji pizzermanów, by produkt uatrakcyjnić, doszło wiele wariacji. Jedną z najbardziej znanych i wywołujących zabawne „kłótnie” jest pizza hawajska z ananasem. Własciwie w każdej pizzerii mamy też możliwość na bazie margherity skomponować własną pizzę z ulubionymi dodatkami.

Prostota

Pizza króluje także w domowym menu. Domowa pizza jest prosta i relatywnie (zależy od dodatków) ekonomiczna. Jeśli nie wybierzemy pizzy na zakwasie, tylko na drożdżach ciasto robi się szybko i prosto, a zwykły piekarnik wystarczy. Nie musimy też ograniczać się tylko do sosu pomidorowego jako dodatku. Z piccą wspaniale komponuje się także sos czosnkowy na bazie greckiego lub innego gęstego jogurtu oraz smakowe oliwy z oliwek (z czosnkiem, rozmarynem, pepperoni). W pizzerii warto też spróbować przekąsek na bazie ciasta pizzowego, na przykład podawanej zwyczajowo z oliwą, pesto i sardelami foccaci.

Więcej na https://www.pizzadominium.pl/lokale/gdansk-c-h-alfa-gdansk

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *