Przyprawy i ich właściwości zdrowotne

Przyprawy i ich właściwości zdrowotne

Gotowanie bez przypraw nie istnieje. Wie o tym doskonale każdy, kto chociaż kilka razy przygotowywał jakieś danie. Warto wiedzieć, że wiele dostępnych w sklepach przypraw nie tylko poprawia smak naszych dań, ale wykazuje również korzystny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie. Poniżej przedstawiamy te przyprawy, po które bez wątpienia warto sięgać.

Kardamon

Już medycyna ludowa znała właściwości tej przyprawy. Zalecano sięgać po kardamon w przypadku wzdęć, niestrawności, bólu żołądka. Jak się okazuje, nasze prababcie nie myliły. Wszystko za sprawą zawartych w kardamonie substancji, które wykazują działanie rozkurczowe. Dzisiaj kardamon jest nawet dodawany do leków, które podawane są przy zaburzeniach łaknienia. Jest także składnikiem środków powstałych z myślą o chorych na choroby układu pokarmowego. Coraz częściej mówi się również o antynowotworowym działaniu kardamonu.

Anyż

Składnikiem wielu syropów o działaniu wykrztuśnym jest olejek anyżowy. Zawiera on anetol, który nie tylko działa rozkurczowo, ale również ułatwia usuwanie śluzu zalegającego w oskrzelach. Taki syrop o działaniu wykrztuśnym możemy również przygotować samodzielnie. Wystarczy dwie łyżki zmielonego anyżu wymieszać dokładnie z małym słoiczkiem miodu. Anyżu bez problemu kupimy w większości dobrze zaopatrzonych sklepów spożywczych.

Cynamon

To przyprawa, której chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Wykazuje działanie rozgrzewające. W związku z tym świetnie sprawdza się w przypadku przeziębienia. Wykazuje również działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Spożywając każdego dnia pół łyżeczki cynamonu obniżmy również złą frakcję cholesterolu. Coraz częściej mówi się również o tym, że cynamon obniża zbyt wysoki poziom cukru we krwi. Warto pamiętać, że świetnie zastępuje cukier, sprawiając, że desery wydają się naprawdę słodkie.

Wymienione przyprawy to oczywiście nie wszystko, co warto mieć w swojej kuchni. To jedynie niewielki wycinek tego, co znajdziemy w sklepach, a co korzystnie wpłynie na smak potraw i nasze zdrowie.

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>